economie

Europese beurzen overwegend groen

Door ANP - 02 februari 2017

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen kleurden donderdagmiddag overwegend groen. In Amsterdam werd de AEX-index aangezwengeld door goede resultaten van ING en Shell. De Duitse beurs was de dissonant. Beleggers verwerkten daar een nieuwe tegenvaller voor Deutsche Bank.

De AEX stond omstreeks 16.00 uur 0,8 procent in de plus op 483,50 punten. De MidKap noteerde 0,4 procent hoger op 699,92 punten. De hoofdgraadmeter in Frankfurt verloor 0,3 procent. Parijs en Londen stegen tot 0,3 procent.

Shell noteerde 1,3 procent hoger. De winst afgelopen kwartaal stelde enigszins teleur, maar de aanzienlijk sterker dan verwachte kasstroom van de olie- en gasreus kon beleggers wel bekoren.

ING

De resultaten van ING leverden het bedrijf een koersstijging van 1,2 procent op. De bank meldde onder meer een stevige winstgroei over heel 2016. Daarbij presteerde het bedrijf met name in het afgelopen kwartaal veel beter dan verwacht.

ArcelorMittal was met een plus van 2,9 procent de sterkste stijger in de AEX. Verzekeraar Aegon sloot de rij met een verlies van 1,5 procent. Branchegenoot NN Group zet zijn bod op Delta Lloyd door en daalde 1,3 procent. Aandeelhouders hebben tot en met 7 april de tijd om hun stukken aan te bieden.

Deutsche Bank

Deutsche Bank ging in Frankfurt 6,4 procent onderuit. De bank sloot 2016 opnieuw af met dieprode cijfers, met name als gevolg van boetes en schikkingen in verband met misstappen die in het verleden werden begaan. Automaker Daimler leverde 3,1 procent in, nadat het de boeken had geopend. De winst viel lager uit dan voorzien.

In Milaan steeg Ferrari 4,2 procent. De maker van luxe sportauto’s verkocht meer auto’s en overtrof de omzetverwachtingen van analisten. Ook werd een hoger dividend voorgeschoteld.

Vodafone

In Londen klom Vodafone 0,1 procent. De inkomsten uit de dienstverlening van het telecombedrijf namen het afgelopen kwartaal toe. AstraZeneca leverde 0,4 procent in. De Britse farmaceut verwacht dat zijn omzet en winst dit jaar zullen dalen.

De prijs van een vat Amerikaanse olie was nagenoeg onveranderd op 53,85 dollar. Brent was met 56,85 dollar 0,1 procent duurder dan een dag eerder. De euro was 1,0823 dollar waard, tegen 1,0770 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.