economie

Flinke opmars voor alliantie Renault-Nissan

Door ANP - 08 februari 2017

PARIJS (ANP) – De alliantie van de autobouwers Renault en Nissan heeft afgelopen jaar een flinke groei laten zien. Dat komt ook doordat voor het eerst de verkopen van Mitsubishi zijn meegeteld. Nissan nam afgelopen jaar een aanzienlijk belang in die branchegenoot.

Het Frans-Japanse samenwerkingsverband leverde in 2016 een kleine 10 miljoen auto’s af. Dat zijn er bijna net zoveel als het Amerikaanse General Motors, de huidige nummer drie op de mondiale automarkt. Volkswagen en Toyota zijn de nummers één en twee, met respectievelijk 10,3 en 10,2 miljoen verkochte wagens.

Renault en Nissan zijn zelfstandige bedrijven, maar werken wel al jaren zeer nauw samen. Zij hebben aanzienlijke aandelenbelangen in elkaar en worden allebei geleid door de in Brazilië geboren topman Carlos Ghosn. Sinds kort zwaait hij ook de scepter bij Mitsubishi.