economie

Galapagos straalt in AEX

Door ANP - 24 februari 2017

AMSTERDAM (ANP) – Galapagos was vrijdag de grootste stijger in de Amsterdamse AEX. Beleggers beloonden het biotechnologiebedrijf na de presentatie van jaarcijfers. Grote daler op Beursplein 5 was detacheerder Brunel.

De AEX-index stond kort na de openingsbel 0,2 procent lager op 497,02 punten. De MidKap won 0,2 procent tot 731,84 punten. De graadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt zakten tot 0,2 procent.

Galapagos won 2,6 procent. Het bedrijf boekte over 2016 een nettowinst, terwijl een jaar eerder nog een verlies werd geleden. Ook werd de omzet vorig jaar flink uitgebouwd. De financieel directeur van de onderneming sprak van een ,,fantastisch jaar”.

Bij de kleinere bedrijven daalde Brunel 3,6 procent. De detacheerder heeft een erg moeilijk jaar achter de rug. De aanhoudende malaise op de olie- en gasmarkten drukte de vraag naar tijdelijk personeel in die voor het bedrijf belangrijke sector. Pas in de tweede helft van 2017 wordt een stabilisatie van de omzet voorzien, en mogelijk zelfs wat groei.