economie

Goed jaar voor bouwsector

Door ANP - 23 februari 2017

DEN HAAG (ANP) – Het jaar 2016 is goed geweest voor de bouwsector. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bleek dat de omzet afgelopen jaar met 6,3 procent is gegroeid ten opzichte van een jaar eerder. Vooral huizen- en kantorenbouwers zagen hun omzet stijgen. Ook voor dit jaar wordt een verdere omzetstijging voorzien.

De omzet van bedrijven die actief zijn in de bouw van woningen en gebouwen steeg de omzet met 9,3 procent ten opzichte van 2015. Het CBS benadrukt nog wel dat ten opzichte van topjaar 2008 de omzet van deze bouwbedrijven 18 procent lager lag.

Bij gespecialiseerde bouwbedrijven zoals slopers, schilders en stukadoors steeg de omzet op jaarbasis met 7,8 procent. Daarmee lag de totale omzet van deze bouwtak nog maar 3,4 procent onder het niveau van voor de crisis.

Op de grond-, weg, en waterbouw had de crisis minder vat dan op andere divisies binnen de bouwsector. Op jaarbasis daalde de omzet bij deze bedrijven met bijna 2 procent, maar daarmee lag de omzet nog wel boven het niveau van 2008.

Voor 2017 voorziet volgens het CBS 40 procent van de bouwondernemers een verdere stijging van de omzet. Aan de andere kant verwacht 4 procent juist een lagere omzet te zullen halen. Daarbij zal de bouwsector naar verwachting blijven profiteren van het groeiend aantal bouwvergunningen dat is verleend, voor woningbouw.

Verder meldt het CBS dat het het tekort aan geschikte arbeidskrachten een belemmering kan vormen voor bedrijven. Ruim 8 procent ziet personeelstekort nu als een mogelijk probleem. Dat was een jaar eerder nog 1 procent.