economie

‘Groei in Europese autoverkopen vlakt af’

Door ANP - 08 februari 2017

BRUSSEL (ANP) – De autoverkopen in de Europese Unie laten dit jaar naar verwachting opnieuw groei zien, maar lang niet zo veel als vorig jaar. Die voorspelling heeft de Europese autobrancheorganisatie ACEA woensdag naar buiten gebracht.

In 2016 werden Europabreed 6,8 procent meer nieuwe personenauto’s op kenteken gezet dan een jaar eerder. Het ging alles bij elkaar om dik 14,6 miljoen wagens, het hoogste aantal in negen jaar. Dit jaar zullen de verkopen waarschijnlijk met zo’n 1 procent aantrekken, zo voorziet ACEA.

Dat de groei zo afvlakt heeft er volgens de branche mee te maken dat er momenteel veel onzekerheid boven de markt hangt.

In Nederland kelderde de autoverkoop vorig jaar juist bijna 15 procent, tot iets minder dan 383.000 stuks. De terugval kwam vooral door fiscale veranderingen. De Nederlandse brancheclubs RAI Vereniging en BOVAG voorzien hier voor 2017 een herstel van de markt, tot circa 415.000 verkochte voertuigen. Dat komt neer op ruim 8 procent groei.