economie

Heineken leidt positieve AEX

Door ANP - 07 februari 2017

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen stonden dinsdagmiddag overwegend op winst. Aandelen gingen over een breed front omhoog, waarbij Heineken de grootste winst boekte onder de Amsterdamse hoofdfondsen.

De AEX-index stond rond 15.45 uur 0,7 procent in de plus op 485,49 punten. De MidKap steeg 0,6 procent naar 701,81 punten. De graadmeters in Frankfurt en Londen kregen er 0,7 procent bij. De hoofdindex in Parijs zakte daarentegen 0,1 procent.

Heineken voerde de AEX aan met een winst van 2,4 procent. Altice sloot de rij met een min van 1,2 procent. In de MidKap stond bouwer BAM (plus 2,3 procent) bij de grootste winnaars. Naar verluidt staat het bedrijf vooraan bij de gunning van een grote opdracht in Ierland.

Fagron

Bij de kleinere fondsen was Fagron met een verlies van 1 procent de sterkste daler. De toeleverancier aan apotheken schreef over het afgelopen jaar rode cijfers door een afboeking op een Amerikaans dochterbedrijf en maakte bekend geen dividend uit te keren aan aandeelhouders. Verder waagde het bedrijf zich niet aan voorspellingen voor het lopende boekjaar.

In Parijs verloor BNP Paribas bijna 4 procent aan beurswaarde. De Franse bank heeft de winst in het vierde kwartaal flink zien groeien. Toch wist het de prognoses van analisten niet te overtreffen.

Het Finse mediaconcern Sanoma wist met zijn resultaten ook geenszins te overtuigen. Het aandeel ging in Helsinki 9 procent omlaag.

Olie

Het Noorse olieconcern Statoil werd door beleggers in Oslo 2,4 procent lager gezet, omdat het in het vierde kwartaal onverwacht in de rode cijfers is gedoken. De Britse branchegenoot BP, die ook de boeken opende, leverde in Londen 3 procent in. Vooral door hogere kosten voor raffinage bleef de winst van het olieconcern achter bij de verwachtingen.

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,3 procent tot 52,30 dollar. Brent werd ook ruim 1 procent goedkoper, op 55,08 dollar per vat. De euro was 1,0675 dollar waard, tegen 1,0730 dollar bij het Europese slot maandag.