economie

Kleine koerswinsten op beurzen Europa

Door ANP - 09 februari 2017

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen lieten donderdag kleine winsten optekenen. Er werd weer een grote stroom bedrijfsresultaten verwerkt door beleggers, waaronder cijfers van SBM Offshore in Amsterdam.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde richting het einde van de ochtendhandel 0,5 procent hoger op 485,93 punten. De MidKap steeg een fractie tot 701,33 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs wonnen tot 0,4 procent.

In de AEX was SBM de sterkste daler met een min van 2 procent. De maritiem oliedienstverlener presenteerde woensdag nabeurs resultaten. De omzet daalde het afgelopen jaar met bijna een kwart, maar SBM liet weten tekenen te zien van stabilisering van de momenteel lastige markt.

Altice

Sterkste stijger in de hoofdindex was kabelaar Altice met een plus van 1,5 procent. Aegon volgde met een winst van 1,2 procent.

Philips Lighting was koploper in de MidKap met een koerswinst van 3,4 procent. Moederbedrijf Philips heeft zijn belang in Lighting verder afgebouwd. Het belang van Philips in Lighting liep daardoor terug naar 55,2 procent.

In Parijs ging Société Générale 1,9 procent omhoog. De Franse bank maakte bekend zijn autoleasebedrijf ALD naar de beurs te brengen en meldde een fikse daling van de nettowinst in het afgelopen kwartaal. Commerzbank zag zijn winst vorig kwartaal met 5 procent teruglopen. De Duitse bank verloor 2,7 procent in Frankfurt.

Euro

Het Duitse staal- en industrieconcern ThyssenKrupp wist in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een verlies om te buigen in winst, maar verloor desondanks 3,4 procent. Drankenfabrikant Pernod Ricard daalde 0,2 procent in Parijs, ondanks een gestegen omzet.

Thomas Cook ging ruim 8 omlaag in Londen na een handelsupdate. De reisorganisatie is voorzichtig over de verwachtingen voor het lopende jaar. Oliebedrijf Total verhoogt het dividend en steeg 0,8 procent in Parijs.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg met 1,3 procent tot 52,99 dollar en Brent won 1,4 procent tot 55,87 dollar per vat. De euro noteerde 1,0695 dollar, tegen 1,0707 dollar bij het Europese slot woensdag.