economie

Kleine winsten op Wall Street

Door ANP - 07 februari 2017

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York noteerden dinsdag in de middaghandel overwegend licht in de plus. Een groot deel van de aanvankelijke winst verdween in de eerste uren van de handelsdag, terwijl de olieprijs wegzakte. Beleggers verwerkten daarbij kwartaalcijfers van onder meer General Motors en zagen dat het handelstekort van de VS vorig jaar is gegroeid tot het hoogste niveau sinds 2012.

De Dow-Jonesindex noteerde na bijna vier uur handel 0,2 procent in de plus op 20.085 punten. De brede S&P 500 bleef nagenoeg onveranderd op 2292 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq steeg 0,1 procent naar 5670 punten.

Handelstekort

Het handelstekort van de VS liep afgelopen jaar weer een fractie op, waardoor de waarde van de import die van de export met ruim 500 miljard dollar overtrof. Daarbij liep het tekort in de handel met Mexico op, terwijl het verschil in de handel met China wat slonk. President Donald Trump ziet in het handelstekort bewijs dat groei in andere landen ten koste gaat van de VS. Economen wijzen er daarentegen op dat goedkope producten uit het buitenland Amerikanen juist meer koopkracht geven.

General Motors kwam voorbeurs met stevige jaarcijfers, waaruit onder meer bleek dat de autoreus vorig jaar winstgevender was dan ooit tevoren. Het aandeel GM zakte echter 5 procent, mede omdat analisten bezorgd zijn over de mogelijkheden van het concern om zijn doelen voor dit jaar te halen.

Modebedrijf Michael Kors kwam met een winstwaarschuwing voor het lopende boekjaar, na zwakke cijfers over de afgelopen periode. Het aandeel kelderde 12 procent. Mediabedrijf 21st Century Fox wist de verwachtingen van analisten wel te overtreffen, maar werd door beleggers niet beloond. Het aandeel van het moederbedrijf van filmstudio 20th Century Fox zakte 1 procent.

Olie

Olieconcerns ExxonMobil en Chevron sloten de rij in de Dow Jones, met verliezen van 0,8 en 1,5 procent. De olieprijs zakte met 2 procent naar 51,93 dollar per vat ruwe Amerikaanse olie.

De Dow Jones werd aangevoerd door vliegtuigbouwer Boeing, die 1,5 procent won. IBM en Apple volgden, met plussen van ruim 1 procent.

De euro werd voor 1,0700 dollar verhandeld, tegen 1,0690 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.