economie

KPN fors lager in positieve AEX

Door ANP - 01 februari 2017

AMSTERDAM (ANP) – De AEX-index in Amsterdam stond woensdagmiddag duidelijk in de plus. Ook elders in Europa kleurden graadmeters groen. Het aandeel KPN was de grootste verliezer bij de hoofdfondsen op het Damrak, na de publicatie van zijn kwartaalcijfers. Vooral de verwachtingen voor dit jaar konden beleggers niet bekoren.

De AEX stond kort na de openingsbel op Wall Street 1,1 procent in de plus op 481,85 punten. De MidKap won 1,1 procent tot 697,73 punten. De hoofdgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs gingen tot 1,5 procent vooruit.

KPN leverde 1,6 procent in, nadat het de handelssessie positief had aangevangen. Het telecomconcern heeft in het vierde kwartaal de onderliggende resultaten weten te verbeteren, ondanks een verder dalende omzet. Analisten noemden de verwachting voor dit jaar echter voorzichtig.

SBM Offshore

Naast KPN noteerde alleen SBM Offshore in het rood met een bescheiden verlies van 0,1 procent. Staalconcern ArcelorMittal was de sterkste stijger met een plus van 5,2 procent. Biotechnologiebedrijf Galapagos en verzekeraar Aegon completeerden de top drie met plussen van respectievelijk 3,1 en 2,9 procent.

Siemens sprong 5,6 procent omhoog in Frankfurt. Het Duitse technologieconcern verhoogde zijn winstverwachting voor het gehele jaar. De Zweedse truckfabrikant Volvo was in Stockholm een positieve uitschieter met een plus van 6,3 procent, dankzij beter dan verwachte resultaten. De cijfers van het Zweedse witgoedbedrijf Electrolux vielen minder in de smaak en dat aandeel daalde bijna 2 procent in Stockholm.

Euro

In Madrid verloor BBVA 1,7 procent. De Spaanse bank heeft vorig kwartaal ruim een kwart minder winst geboekt dan een jaar eerder. Het resultaat werd gedrukt door een voorziening die werd getroffen om hypotheekklanten met nadelige rentecontracten te compenseren.

De Amerikaanse Federal Reserve komt later op de dag met een rentebesluit. De Fed houdt naar alle waarschijnlijkheid het monetaire beleid onveranderd, na de renteverhoging van december. Mogelijk kan wel meer duidelijk worden over het toekomstige beleid van de Fed.

De euro was 1,0754 dollar waard, tegen 1,0795 dollar bij het Europese slot een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,7 procent naar 53,19 dollar. Brent werd 0,8 procent duurder, bij 56,04 dollar per vat.