economie

Lage ticketprijzen drukken winst Ryanair

Door ANP - 06 februari 2017

DUBLIN (ANP) – Ryanair heeft de winst afgelopen kwartaal zien dalen onder invloed van fors lagere ticketprijzen. De Ierse luchtvaartmaatschappij vervoerde 24,9 miljoen passagiers, een zesde meer dan een jaar eerder, maar dat leverde een omzetgroei van slechts 1 procent op.

De totale opbrengsten kwamen daarmee uit op 1,35 miljard euro. Daarop werd een nettowinst behaald van 95 miljoen euro, tegen 103 miljoen euro een jaar eerder. De prijsvechter wist de kosten per gevlogen kilometer met 12 procent terug te dringen. De helft van die daling was te danken aan lagere brandstofprijzen.

De gemiddelde ticketprijs bedroeg 33 euro, ruim een zesde minder dan een jaar eerder. De prijsdaling werd versterkt door de waardedaling van het Britse pond, dat onder druk staat sinds de Britten in juni besloten de Europese Unie de rug toe te keren. Ryanair verwacht daar voorlopig wel last van te houden.