economie

Luchtvaart beleefde sterk jaar in 2016

Door ANP - 02 februari 2017

GENÈVE (ANP) – De wereldwijde vraag naar vliegreizen is afgelopen jaar met 6 procent toegenomen. Dat maakte de brancheorganisatie van luchtvaartmaatschappijen IATA donderdag bekend. Het groeicijfer is gecorrigeerd voor de extra dag die het schrikkeljaar 2016 telde.

De groei lag daarmee ruim boven het gemiddeld van 5,5 procent over de laatste tien jaar. Het aanbod van luchtvaartmaatschappijen nam een fractie minder sterk toe dan de vraag, zodat vliegtuigen gemiddeld genomen iets beter gevuld waren. De gemiddelde bezettingsgraad kwam daarmee op een recordniveau van 80,5 procent.

De luchtvaartbranche sloot het jaar af met een bijzonder sterke groei in december. De vraag lag 8,8 procent hoger dan een jaar eerder, het aanbod 6,6 procent. De sterkste groei deed zich voor in Azië, Europa en het Midden-Oosten. In die regio’s nam de ticketverkoop met dubbelcijferige percentages toe.