economie

Oud-Volkswagenpreses weigert te getuigen

Door ANP - 12 februari 2017

BERLIJN (ANP/RTR) – Voormalig president-commissaris Ferdinand Piëch van Volkswagen weigert te getuigen in een parlementair onderzoek naar de mogelijke rol van de Duitse overheid in het dieselschandaal bij het autoconcern. Dat heeft zijn advocaat laten weten.

Piëch gaf eerder wel tekst en uitleg aan de Duitse justitie. Volgens zijn advocaat is dat commentaar echter niet voor de oren van het grote publiek bestemd. De parlementaire commissie, die het onderzoek leidt, heeft nog niet gereageerd op de weigering van de oud-Volkswagenpreses.

Volgens Duitse media zou Piëch over het gesjoemel met de uitstootgegevens van miljoenen dieselwagens al in maart 2015 aan de bel hebben getrokken bij toenmalig topman Martin Winterkorn en enkele andere bestuurders. Dat was een maand voor Piëch het veld moest ruimen bij Volkswagen en ongeveer een half jaar voor de hele affaire publiekelijk aan het licht kwam. Winterkorn, die destijds in een soort machtsstrijd verwikkeld was met Piëch, beweert echter dat hij niet eerder op de hoogte was van de fraude. Ook Volkswagen zelf heeft de beschuldigingen ontkend.