economie

Shell en ING geven AEX een zetje

Door ANP - 02 februari 2017

AMSTERDAM (ANP) – De AEX-index in Amsterdam noteerde donderdag tegen het einde van de ochtend hoger. De leidende graadmeter werd mede op het droge gehouden door koerswinsten van zwaargewichten ING en Shell, die voorbeurs de boeken openden. Elders in Europa was het beeld gemengd.

De AEX-stond omstreeks 11.40 uur 0,5 procent in de plus op 482,04 punten. De MidKap noteerde 0,4 procent hoger op 699,35 punten. De graadmeter in Frankfurt verloor 0,2 procent. Parijs noteerde vlak terwijl in Londen een plus van 0,2 procent werd gemeten.

Shell noteerde 1,4 procent in de plus. Hoewel de winst van de olie- en gasreus enigszins teleurstelde, liet Shell afgelopen kwartaal wel een aanzienlijk sterker dan verwachte kasstroom zien.

Beleggers

ING werd door beleggers met een plus van 1,5 procent beloond voor zijn resultaten. De bank meldde onder meer een stevige winstgroei over heel 2016. Daarbij presteerde het bedrijf met name in het afgelopen kwartaal veel beter dan verwacht.

ArcelorMittal (plus 3,4 procent) was de sterkste stijger in de AEX. NN Group sloot de rij met een verlies van 1,6 procent. De verzekeraar zet zijn bod op branchegenoot Delta Lloyd door. Aandeelhouders hebben tot en met 7 april de tijd om hun stukken aan te bieden. Ook branchegenoot Aegon stond met een min van 1 procent bij de sterkste dalers onder de hoofdfondsen.

Resultaten

Unibail-Rodamco verloor 0,9 procent. De resultaten die vastgoedfonds Unibail-Rodamco woensdag nabeurs presenteerde, lagen grotendeels in lijn met de verwachtingen.

Deutsche Bank ging in Frankfurt 5,4 procent onderuit. De bank sloot 2016 opnieuw af met dieprode cijfers, met name als gevolg van boetes en schikkingen in verband met misstappen die in het verleden werden begaan. Automaker Daimler leverde 3 procent in, nadat het de boeken had geopend. De winst van het concern viel lager uit dan voorzien.

Beurswaarde

In Londen verloor Vodafone 0,4 procent aan beurswaarde, hoewel het afgelopen kwartaal de inkomsten uit zijn dienstverlening toenamen. AstraZeneca leverde 1,2 procent in. De Britse farmaceut verwacht dat zijn omzet en winst dit jaar zullen dalen.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,7 procent naar 54,27 dollar. Brent was met 57,38 dollar per 1 procent duurder in vergelijking met een dag eerder. De euro was 1,0815 dollar waard, tegen 1,0770 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.