economie

‘Trump pakt bankenregels aan’

Door ANP - 03 februari 2017

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) – De Amerikaanse president Donald Trump zet vrijdag de eerste stappen in de door hem beoogde ontmanteling van strengere regels voor banken, die na de financiële crisis zijn ingevoerd. Volgens diverse media zal hij diverse decreten uitvaardigen die de weg daarvoor moeten effenen.

Trump richt zijn pijlen op de zogeheten Dodd-Frank Act uit 2010. Die beperkte de mogelijkheden van banken om te handelen voor eigen rekening, zorgde voor scherper toezicht op banken die vanwege hun omvang een risico kunnen vormen voor de hele financiële sector en creëerde een nieuwe toezichthouder voor de belangen van consumenten. Trump kondigde in zijn campagne al aan die wetgeving ongedaan te willen maken.

De mogelijkheden van Trump om dit in zijn eentje te beslissen zijn beperkt. Voor belangrijke aanpassingen is instemming van het Congres noodzakelijk. De president kan zijn decreten wel gebruiken om zijn prioriteiten duidelijk te maken en om toezichthouders te instrueren.