economie

Unilever duwt AEX in het rood

Door ANP - 20 februari 2017

AMSTERDAM (ANP) – De Amsterdamse AEX-index was maandag met zijn duidelijk rode koersenbord een uitzondering in Europa. Zwaargewicht Unilever trok met zijn stevige koersverlies de hoofdindex op het Damrak naar beneden. Ook Boskalis droeg een steentje bij aan het negatieve sentiment op Beursplein 5.

De AEX stond rond het middaguur 0,8 procent lager op 494,93 punten. De MidKap steeg 0,1 procent tot 720,27 punten, terwijl de indices in Londen, Parijs en Frankfurt vlak tot 0,6 procent hoger noteerden.

Was- en voedingsmiddelenconcern Unilever stond met een min van 6,7 procent onderaan in de AEX. Het concern en Kraft Heinz zeiden in het weekend dat een fusie niet meer in de maak is. Unilever had het voorstel al resoluut afgewezen, maar vervolgstappen zitten er nu ook even niet in. Vrijdag was het aandeel nog ruim 13 procent hoger gesloten. Zonder het forse koersverlies van Unilever zou de AEX overigens voor het eerst sinds augustus 2015 boven de 500 puntengrens zijn uitgekomen.

Boskalis

Boskalis kreeg eveneens een dreun en zakte 5,9 procent. De baggeraar en maritiem dienstverlener gaf aan vanwege de sterk verslechterde marktomstandigheden in de offshore-energiesector en de zwakke vooruitzichten in totaal 840 miljoen euro af te schrijven. De afboeking zal leiden tot een nettoverlies in 2016.

GrandVision en Air France-KLM waren lijstaanvoerders bij de middelgrote fondsen. GrandVision steeg 1,9 procent. Het moederbedrijf van optiekketens als Pearle kwam met zijn jaarcijfers en zag de winst en omzet groeien. Air France-KLM steeg eveneens 1,9 procent, na een positieve analistenbeoordeling van Citi.

TMG

Bij de kleinere fondsen kreeg Telegraaf Media Groep (TMG) er 3,8 procent aan waarde bij. De onderneming weet zich de inzet van een heuse overnamestrijd. Het Belgische mediabedrijf Mediahuis en VP Exploitatie verhoogden zondag hun bod op het moederbedrijf van onder meer De Telegraaf tot 5,90 euro per aandeel. Tegenstrever Talpa liet weten de strijd niet op te geven. Ordina was de grootste daler (min 6,1 procent) na een adviesverlaging door ING.

De prijs van Amerikaanse olie stond 0,7 procent hoger op 53,78 dollar per vat. Brent werd 0,8 procent duurder tot 56,26 dollar per vat. De euro werd verhandeld voor 1,0621 dollar, tegen 1,0622 dollar bij het slot van de Europese beurzen vrijdag.