economie

Unilever en Boskalis kelderen op Damrak

Door ANP - 20 februari 2017

AMSTERDAM (ANP) – Unilever en Boskalis stonden maandag volop in de schijnwerpers op de beurs in Amsterdam. Beleggers verwerken de afgewimpelde avances van voedingsmiddelenconcern Kraft Heinz op het Brits-Nederlandse voedingsmiddelenconcern. Boskalis kwam met een enorme afschrijving naar buiten.

De AEX-index stond in het eerste handelsuur 0,8 procent lager op 495,17 punten. De MidKap won 0,3 procent tot 721,38 punten. De graadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt wonnen tussen de 0,1 en 0,6 procent.

Zonder het forse koersverlies van Unilever zou de AEX overigens voor het eerst sinds augustus 2015 boven de 500 puntengrens zijn uitgekomen. Het zwaargewicht kelderde ruim 7 procent. Het concern en Kraft Heinz zeiden in het weekend dat een fusie niet meer in de maak is. Unilever had het voorstel al resoluut afgewezen, maar vervolgstappen zitten er nu ook even niet in. Vrijdag was het aandeel nog ruim 13 procent hoger gesloten.

ArcelorMittal

Boskalis kreeg eveneens een dreun in de hoofdindex en zakte 5,6 procent. De baggeraar en maritiem dienstverlener gaf aan vanwege de sterk verslechterde marktomstandigheden in de offshore-energiesector en de zwakke vooruitzichten in totaal 840 miljoen euro af te schrijven. De afboeking zal leiden tot een nettoverlies in 2016.

Bij de hoofdfondsen ging ArcelorMittal aan kop met een winst van 1,7 procent, gevolgd door ABN AMRO en KPN die respectievelijk 1,4 en 0,9 procent stegen.

TMG

Air France-KLM was lijstaanvoerder bij de middelgrote fondsen met een winst van 2,4 procent, na een positieve analistenbeoordeling van Citi. GrandVision volgde met een plus van 2,1 procent. Het moederbedrijf van optiekketens als Pearle kwam met zijn jaarcijfers. Het zag zijn omzet stijgen en krikte zijn winstgevendheid op.

Bij de kleinere fondsen kreeg Telegraaf Media Groep (TMG) er 4,4 procent aan waarde bij. De onderneming weet zich de inzet van een heuse overnamestrijd. Het Belgische mediabedrijf Mediahuis en VP Exploitatie verhoogden zondag hun bod op het moederbedrijf van onder meer De Telegraaf tot 5,90 euro per aandeel. Tegenstrever Talpa liet weten de strijd niet op te geven.

Euro

Ordina was de grootste daler en zakte 5 procent. De automatiseerder kreeg een lager beleggingsadvies te verwerken van ING.

De prijs van Amerikaanse olie stond 0,5 procent hoger op 53,64 dollar per vat. Brent werd 0,6 procent duurder tot 56,16 dollar per vat. De euro werd verhandeld voor 1,0620 dollar, tegen 1,0622 dollar bij het slot van de Europese beurzen vrijdag.