economie

Wall Street blijft dicht bij huis

Door ANP - 27 februari 2017

NEW YORK (AFN) – De aandelenbeurzen in New York stonden maandag halverwege de sessie vrijwel gelijk aan de slotstanden van vrijdag. Daarmee stokte voorlopig ook de recordreeks op Wall Street. De leidende Dow-Jonesindex scherpte daarbij tot en met vrijdag elf keer op rij zijn recordslotstand aan. Het ontbrak beleggers maandag aan nieuws om de handel richting te geven.

De Dow-Jonesindex stond omstreeks 19.30 uur (Nederlandse tijd) nagenoeg vlak op 20.826 punten. De brede S&P 500 noteerde ook vlak op 2368 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq won 0,1 procent tot 5849 punten.

De recordreeks op Wall Street werd grotendeels gevoed door de hooggespannen verwachtingen rond het economische beleid van president Donald Trump, dat zeer gunstig zou moeten uitpakken voor het bedrijfsleven. In dat kader wordt uitgekeken naar de speech die Trump dinsdag houdt in het Congres, waarin mogelijk meer duidelijk wordt over zijn plannen.

Infrastructuur

Beleggers sorteerden maandag alvast voor op de extra investeringen in infrastructuur die Trump eerder al beloofde. Zo gingen bouwbedrijven en hun toeleveranciers over een breed front vooruit. De verhoging van het defensiebudget door Trump was voor beleggers verder reden om in makers van militair materieel zoals Northrup Grumman (plus 1,4 procent), Lockheed Martin (plus 1,1 procent) en Boeing (plus 1 procent) te investeren.

Automaker Tesla behoorde met een min van 4,7 procent tot de sterkste dalers. Kenners vragen zich hardop af of Tesla zijn nieuwe Model 3 wel op tijd kan leveren aan klanten. Voor analisten van Goldman Sachs reden om negatiever over het aandeel Tesla te oordelen.

Olie

Topbelegger Warren Buffett zette de koers van levensmiddelenconcern Mondelez (min 3,1 procent) onder druk. Hij stelde dat er geen plan B is nu de voorgestelde mega-overname van Unilever door Kraft Heinz van de baan is.

Veilinghuis Sotheby’s won 14 procent aan beurswaarde nadat het met veel beter dan verwachte cijfers over het vierde kwartaal naar buiten kwam. La Jolla Pharmaceutical won dik 82 procent. De farmaceut profiteerde van bemoedigende resultaten bij tests met een belangrijke experimenteel medicijn.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,3 procent naar 54,14 dollar en Brent werd 0,1 procent duurder bij 56,06 dollar. De euro was 1,0599 waard, tegen 1,0618 dollar bij het Europese slot.