economie

Zwitsers tegen hervorming belasting bedrijven

Door ANP - 12 februari 2017

ZÜRICH (ANP) – Zwitserse kiezers hebben plannen voor hervorming van de vennootschapsbelasting afgewezen. In een referendum stemde zondag ongeveer 59 procent van de kiezers tegen. De regering moet nu nieuwe plannen opstellen om de ultra-lage belastingtarieven voor duizenden multinationale holdings af te schaffen, zonder deze bedrijven weg te jagen.

Het verzet van de kiezers betreft niet het afschaffen van de belastingvoordelen. Het waren de plannen van de regering om de pijn voor de buitenlandse holdings te verzachten die bij hen in het verkeerde keelgat schoten. In totaal zouden die maatregelen om en nabij de 1 miljard euro kosten.

Nu de hervormingen zijn afgewezen, hangen Zwitserland internationale sancties boven het hoofd. Zo heeft de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) gedreigd het Alpenland op een zwarte lijst te zetten. Ook de EU heeft kritiek geuit.