economie

AEX sluit goed kwartaal licht hoger af

Door ANP - 31 maart 2017

AMSTERDAM (ANP) – De effectenbeurs in Amsterdam is vrijdag op de laatste handelsdag van het eerste kwartaal licht hoger gesloten. De AEX-index op Beursplein 5 ging in de eerste drie maanden van dit jaar met bijna 7 procent omhoog, vooral geholpen door optimisme over de economie.

De AEX eindigde 0,2 procent in de plus op 516,54 punten. De MidKap steeg 0,4 procent tot 743,09 punten. De aandelenmarkten in Frankfurt en Parijs wonnen tot 0,7 procent, maar Londen ging 0,6 procent omlaag.

Beleggers verwerkten onder meer cijfers over de inflatie in de eurozone. De inflatie is volgens een eerste raming van het Europees statistiekbureau Eurostat in maart afgezwakt tot 1,5 procent op jaarbasis. Verder werd bekend dat de Duitse werkloosheid verder afneemt.

Bij de hoofdfondsen op het Damrak waren digitaal beveiliger Gemalto en vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco de grootste stijgers met plussen van 1,9 procent. Staalconcern ArcelorMittal stond onderaan de hoofdindex met een min van 1,2 procent, gevolgd door kabelaar Altice (min 1,1 procent).

Kaspositie

Kiadis Pharma was bij de kleinere bedrijven een opvallende daler met een verlies van 9,6 procent. De onderneming, die werkt aan middelen tegen leukemie, kwam met jaarcijfers naar buiten. Analisten wezen onder meer op de relatief zwakke kaspositie van Kiadis.

SnowWorld won juist terrein. Het aandeel van de uitbater van skihallen steeg 4,4 procent. Uit een melding bij toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) bleek dat de Belgische miljardair Marc Coucke bijna een kwart van de aandelen van de onderneming bezit.

Zwartspaarders

Op de beurs in Zürich dook Credit Suisse 1,2 procent in het rood. Opsporingsdiensten vielen vrijdagochtend binnen bij kantoren van de Zwitserse bank in Amsterdam, Londen en Parijs. Het gaat om een groot internationaal onderzoek naar zwartspaarders.

De euro noteerde 1,0695 dollar, tegen 1,0727 dollar bij het Europese slot van donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,1 procent tot 50,28 dollar en Brentolie daalde 0,6 procent naar 52,62 dollar per vat.