economie

‘Alleen rol overheid bij bod op nutsbedrijf’

Door ANP - 23 maart 2017

AMSTERDAM (ANP) – Alleen bij een overnamebod op een bedrijf dat een belangrijke nutsfunctie vervult, zou de Nederlandse overheid de mogelijkheid moeten hebben om in te grijpen. Dat vindt Eumedion, de belangenbehartiger van institutionele beleggers als pensioenfondsen en verzekeraars.

Eumedion denkt daarbij aan energie- en waterbedrijven en bepaalde ondernemingen op het gebied van telecom en transport en logistiek. De overheid zou bij een overname van zo’n bedrijf moeten kunnen toetsen of de nationale veiligheid of de openbare orde in het geding zijn. Bij alle andere overnames ziet Eumedion geen rol voor de overheid.

De belangenorganisatie stelt dat donderdag in een commentaar op een wetsvoorstel dat dient om ongewenste zeggenschap op belangrijke telecominfrastructuur te voorkomen. De overheid heeft belanghebbende partijen opgeroepen daarop te reageren.