economie

Amsterdamse beurs verder omhoog

Door ANP - 29 maart 2017

AMSTERDAM (ANP) – De Amsterdamse AEX-index is woensdag hoger geopend, geholpen door de plussen op Wall Street. Daarmee werden de koerswinsten van een dag eerder verder uitgebouwd.

De AEX noteerde in het eerste handelsuur 0,4 procent hoger op 514,16 punten. De MidKap steeg 0,1 procent tot 739,10 punten. In Londen, Frankfurt en Parijs werden winsten tot 0,6 procent op de borden gezet.

Beleggers kijken met een schuin oog naar de Britse regering die woensdag officieel het EU-lidmaatschap opzegt en daarmee de brexit activeert. De sterkste reactie was te zien op de valutamarkt waar de waarde van het Britse pond sterk onder druk stond.

ArcelorMittal

Staalconcern ArcelorMittal was veruit de sterkste stijger in de hoofdindex met een winst van 2,2 procent. KPN won 0,5 procent. Analisten van Bernstein verhoogden hun beleggingsadvies voor het telecombedrijf. De financiële fondsen Aegon, ABN AMRO en NN Group gingen tot 1 procent omhoog.

AkzoNobel toonde bij de hoofdfondsen een plusje van 0,2 procent, ondanks een adviesverlaging door Morgan Stanley. Een groep aandeelhouders met bijna een kwart van de aandelen Akzo zou willen dat het bedrijf de dialoog aangaat met de Amerikaanse jager PPG Industries.

Funderingsbouwer Sif ging bij de kleinere fondsen op het Damrak 2,2 procent omlaag. Sif heeft vorig jaar zijn winst en omzet weten op te voeren en verwacht te blijven profiteren van de toenemende bouw van windmolens op zee. Analisten wezen echter op voorzichtige prognoses van het bedrijf voor 2018.

Euro

In Frankfurt kwam reisorganisatie TUI (min 1,3 procent) met een handelsbericht. Volgens TUI liggen de zomerboekingen in lijn met de verwachtingen. De vraag naar vakanties in Turkije en Noord-Afrika zwakt verder af.

De euro noteerde 1,0785 dollar, tegen 1,0854 dollar bij het Europese slot op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,9 procent tot 48,79 dollar en die van Brentolie klom 0,8 procent tot 51,76 dollar per vat.