economie

‘Beurs Amsterdam opent relatief rustig’

Door ANP - 30 maart 2017

AMSTERDAM (AFN) – De beurs in Amsterdam opent donderdag naar verwachting zonder grote koersuitslagen. Veel belangrijk nieuws om de handel te sturen is er niet voor beleggers. In de loop van de dag komen verschillende macro-economische cijfers uit Europa en de Verenigde Staten.

Op het Damrak is er aandacht voor het in Amsterdam genoteerde Duitse biotechnologiebedrijf Probiodrug. De onderneming leed vorig jaar een verlies van 13,9 miljoen euro, wat vrijwel even groot is als een jaar eerder en in lijn met de eigen verwachtingen. Probiodrug werkt aan een middel tegen alzheimer. Daarbij wordt nog geen omzet gemaakt.

De uitbater van skihallen SnowWorld heeft een intentieovereenkomst getekend voor een skihal nabij Milaan. Daarbij werkt het bedrijf samen met een Italiaanse ondernemer. Waarschijnlijk wordt volgend jaar begonnen met de bouw.

AkzoNobel

Verder kan het aandeel AkzoNobel bewegen op een verlaging van het advies door Baader-Helvea. Funderingsspecialist Sif kreeg een adviesverlaging van Barclays, terwijl Theodoor Gilissen met een flinke verhoging van het koersdoel voor chiptoeleverancier ASMI kwam. Standard Life meldde een aandelenbelang in Philips Lighting.

In Londen kan beursbedrijf London Stock Exchange (LSE) reageren op de aankondiging van een aandeleninkoopprogramma van 200 miljoen pond. Woensdag verbood de Europese Commissie de geplande fusie van LSE met Deutsche Börse.

Op macro-economisch gebied komen gegevens over het vertrouwen van consumenten en producenten in de eurozone, voorlopige inflatiecijfers uit Duitsland, een nieuwe raming over de groei van de Amerikaanse economie en de wekelijkse uitkeringsaanvragen in de VS.

Euro

De Amsterdamse AEX sloot woensdag met een plusje van 0,3 procent op 513,58 punten. De MidKap verloor 0,2 procent tot 736,89 punten. In Londen, Frankfurt en Parijs werden winsten tot 0,5 procent behaald. Op Wall Street was een wisselend beeld te zien met beperkte koersbewegingen.

De euro noteerde 1,0756 dollar, vrijwel gelijk aan het Europese slot op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 49,69 dollar en Brentolie klom 0,2 procent tot 52,51 do