economie

Dijsselbloem: bescherm bedrijf tegen overname

Door ANP - 07 maart 2017

DEN HAAG (ANP) – Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën wil Nederlandse bedrijven beter beschermen tegen kopers uit het buitenland. Hij voelt er wel voor buitenlandse overnames, naar Amerikaans voorbeeld, voortaan aan een overheidscommissie voor te leggen. Ook ondernemingsraden moeten een stem krijgen en bedrijven moeten meer ruimte krijgen zichzelf te wapenen.

Grote Nederlandse bedrijven hebben vaak veel geld in kas maar maken weinig werk van investeringen en groei. Ze zijn daardoor aantrekkelijke prooien voor ,,roofdieren”, waarschuwt Dijsselbloem. Van de 25 AEX-fondsen zijn er volgens hem nu elf slecht beschermd. De maar ternauwernood afgeslagen overname van Unilever is een teken aan de wand, aldus de minister.

Dijsselbloem wil het woord protectionisme niet in de mond nemen, maar vindt dat ,,Nederland de naïviteit moet afschudden en zijn strategische economische belangen moet beschermen”.