economie

Eneco doet grote overname in België

Door ANP - 31 maart 2017

ROTTERDAM (ANP) – Eneco neemt de Belgische activiteiten van het Italiaanse energieconcern Eni over. Daarmee breidt het Nederlandse bedrijf zijn klantenbestand bij de zuiderburen uit tot meer dan een miljoen. Het behoort daarmee in een klap tot de top drie van energieleveranciers in België. Dat meldde Eneco vrijdag, zonder het noemen van een overnamebedrag.

Eneco zegt de grotere slagkracht in België te willen gebruiken om nog meer te investeren in lokale wind- en zonne-energie. ,,Dankzij het samengaan met Eni is Eneco in België uitstekend gepositioneerd voor de toekomst”, aldus topman Christophe Degrez van Eneco België.

Eneco is al sinds 2011 op de Belgische markt actief. Het levert er, met ruim tweehonderd medewerkers, groene stroom en gas aan bijna 300.000 huishoudens en zo’n 36.000 kleine en grote bedrijven. Het is de bedoeling dat de overgenomen onderdelen Eni Gas & Power en Eni Wind Belgium, waar eveneens circa tweehonderd mensen werken, op termijn verdergaan onder de merknaam Eneco.

Klanten

Eni had de activiteiten in België in 2012 gekocht van Nuon. Dat de onderdelen nu weer van de hand worden gedaan past volgens de Italianen bij de strategische koers die het concern voor de periode 2017 tot 2020 heeft uitgestippeld.

Behalve in Nederland en België is Eneco ook nog actief in Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. In de thuismarkt heeft het bedrijf 2,1 miljoen klanten. In de andere landen gaat het niet om directe energielevering, maar heeft de onderneming onder meer wind- en zonneparken.

Onlangs nam Eneco tevens een belang van 50 procent in LichtBlick. Dat is een Duits energiebedrijf dat handelt in groene stroom en software ontwikkelt voor duurzame energieoplossingen.