economie

Essent importeert groen gas uit Engeland

Door ANP - 27 maart 2017

DEN BOSCH (ANP) – Essent is als eerste energieleverancier in Nederland begonnen met het importeren van groen gas. Volgens het bedrijf stijgt de behoefte naar het gas dat wordt gestookt uit onder meer tuinafval, mest en rioolslib de laatste tijd zo hard dat de productie in Nederland dit niet meer kan bijbenen.

Essent haalt het gas en de bijbehorende certificaten uit Engeland. Daar zijn afspraken gemaakt met meerdere biomassacentrales. De import is recent al getest en afgelopen week is de echte levering van start gegaan, aldus een woordvoerder.

In totaal zal er op jaarbasis zo’n 20 miljoen kuub Engels groen gas deze kant op komen. In Nederland zelf wordt nu ongeveer 80 miljoen kuub groen gas per jaar geproduceerd, waarvan Essent ongeveer een kwart voor zijn rekening neemt. De jaarlijkse vraag in Nederland bedraagt volgens het bedrijf momenteel circa 100 miljoen kuub.