economie

EU akkoord met megafusie chemiesector

Door ANP - 27 maart 2017

BRUSSEL (ANP) – Vanuit Brussel is maandag groen licht gegeven voor de fusie van het Amerikaanse chemieconcern Dow Chemical met branchegenoot DuPont. Het eveneens Amerikaanse DuPont moet wel een groot deel van zijn pesticidendivisie en onderzoeks- en ontwikkelingspoot afstoten. Ook een deel van de petrochemische tak van Dow moet worden verkocht.

De bedrijven zullen aan die voorwaarden voldoen, waardoor de concurrentie op de markt voor landbouwbestrijdingsmiddelen gewaarborgd blijft, concludeert EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging). Zij vreesde voor hogere prijzen en minder innovatie op het vlak van middelen tegen onkruid, insecten en schimmels, maar verwacht nu dat boeren, consumenten en het milieu geen nadelige gevolgen zullen ondervinden.

Het fusiebedrijf is ongeveer 120 miljard euro waard. Ook andere grote chemiebedrijven zijn bezig met fusies. Monsanto en Bayer willen samengaan, evenals de Zwitserse fabrikant van landbouwbestrijdingsmiddelen Syngenta en de Chinese chemiereus ChemChina.

Meer dan tweehonderd milieu- en landbouworganisaties tekenden maandag in een brief aan Vestager protest aan tegen de fusies. De fusiebedrijven zouden veel te veel macht krijgen in de chemicaliën- en zadensector. Dat zou ,,volledig” indruisen tegen de belangen van agrarische ondernemers.