economie

Europese beurzen op licht verlies

Door ANP - 31 maart 2017

AMSTERDAM (ANP) – De belangrijkste Europese beursgraadmeters stonden vrijdag aan het einde van de ochtend iets lager. Beleggers verwerkten cijfers over onder meer de inflatie in de eurozone. Verder was er weinig groot nieuws om de handel richting te geven.

De AEX-index stond omstreeks 11.45 uur 0,3 procent lager op 514,46 punten. De MidKap zakte 0,3 procent, tot 738,43 punten. De indices in Frankfurt, Parijs en Londen stonden 0,1 tot 0,5 procent lager.

De inflatie in de eurozone is volgens het Europees statistiekbureau Eurostat in maart afgezwakt tot 1,5 procent op jaarbasis. Dat blijkt uit een eerste raming. Verder werd bekend dat de Duitse werkloosheid verder omlaag gaat.

Gemalto

Onder de hoofdfondsen in Amsterdam was digitaal beveiliger Gemalto de grootste stijger met een winst van 0,5 procent. Unilever stond onderaan met een min van 1,1 procent.

Kiadis Pharma was bij de kleinere bedrijven een opvallende daler. De biotechnoloog kelderde 7,3 procent. De onderneming, die werkt aan middelen tegen leukemie, kwam met jaarcijfers naar buiten. Analisten wezen onder meer naar de relatief zwakke kaspositie van Kiadis.

Euro

SnowWorld won juist terrein. Het aandeel van de uitbater van skihallen steeg 0,8 procent. Uit een melding bij toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) bleek dat de Belgische miljardair Marc Coucke via zijn investeringsvehikel Alychlo bijna een kwart van de aandelen van de onderneming bezit.

Op de beurs van Zürich verloor Credit Suisse 0,9 procent. Opsporingsdiensten vielen vrijdagochtend binnen bij kantoren van de Zwitserse bank in Amsterdam, Londen en Parijs. Het zou gaan om een onderzoek naar zwartspaarders.

De euro noteerde 1,0687 dollar, tegen 1,0727 dollar bij het Europese slot van donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie stond 0,2 procent lager op 50,25 dollar en Brentolie zakte 0,4 procent naar 52,77 dollar per vat.