economie

Gemalto en AkzoNobel kleuren beursdag

Door ANP - 23 maart 2017

AMSTERDAM (ANP) – De AEX-index in Amsterdam noteerde donderdag aan het einde van de ochtend dicht bij de slotstand van een dag eerder. Andermaal is de aandacht van beleggers op Beursplein 5 om uiteenlopende redenen gericht op hoofdfondsen AkzoNobel en Gemalto. Verder stonden bij de kleinere fondsen Basic-Fit en Kardan in de belangstelling nadat ze de boeken openden.

De AEX-index stond iets voor het middaguur 0,1 procent hoger op 510,01 punten. De MidKap klom 0,5 procent tot 735,11 punten. De graadmeters in Frankfurt en Parijs stonden tot 0,2 procent hoger. De FTSE in Londen noteerde 0,1 procent in de min.

Verf- en chemieconcern AkzoNobel was in de AEX-index de sterkste stijger met een winst van 2,2 procent. De overnamepoging van het Amerikaanse PPG Industries blijft de gemoederen bezighouden. Zo is de top van PPG afgereisd naar Amsterdam, onder meer om beleggers warm te krijgen voor de overname. Van een gesprek met de leiding van AkzoNobel is volgens bronnen geen sprake. De top van PPG maakte verder bekend geschokt te zijn dat Akzo het verbeterde overnamebod zo snel afwees.

Gemalto

Digitaal beveiliger Gemalto sloot de rij onder de hoofdfondsen met een verlies van 3,5 procent, nadat het aandeel een dag eerder ook al fors aan beurswaarde inleverde. Meerdere analisten oordeelden negatiever over het aandeel na een winstalarm.

Uitbater van fitnessclubs Basic-Fit leverde na een positieve opening ruim 4 procent in. Het bedrijf verwacht dit jaar zwarte cijfers te schrijven. Daarbij moeten er per saldo zo’n honderd clubs bijkomen en er zitten meer nieuwe locaties in de pijplijn.

Kardan

Verder ging investeerder Kardan fors onderuit na de publicatie van de cijfers. Het Israëlische bedrijf moest onder meer bloeden door hoge financieringskosten en wisselkoerseffecten en werd door beleggers krap 7 procent lager gezet.

In Frankfurt verloor BASF 0,1 procent. Het chemiebedrijf kondigde aan zijn onderdeel voor leerchemie te verkopen aan de branchegenoot Stahl dat onderdeel is van de in Parijs genoteerde investeerder Wendel. Wendel zag zijn beurswaarde 4,4 procent aandikken.

Olie

De euro werd verhandeld voor 1,0782 dollar, tegen 1,0803 dollar bij het Europese slot op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 48,29 dollar en Brentolie werd ook 0,5 procent duurder bij 50,88 dollar per vat.