economie

Gemalto keldert op Damrak na winstalarm

Door ANP - 22 maart 2017

AMSTERDAM (ANP) – Digitaal beveiliger Gemalto kreeg woensdag op de Amsterdamse beurs een flink pak slaag vanwege een winstwaarschuwing. Verder stond AkzoNobel weer in de belangstelling na het verwerpen van een tweede overnamebod van het Amerikaanse PPG Industries.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 0,8 procent lager op 509,52 punten. De MidKap verloor 0,7 procent tot 731,49 punten. Parijs en Frankfurt daalden tot 0,5 procent. De FTSE in Londen ging 0,8 procent omlaag. De handel in Londen reageerde nauwelijks op de vermoedelijke aanslag bij het Britse parlement.

Gemalto voelt flinke druk op de opbrengsten bij zijn Payment-activiteiten in de Verenigde Staten en stelt daarom de winstverwachting voor 2017 naar beneden bij. Analisten en beleggers reageerden met grote teleurstelling. Het aandeel Gemalto was in de AEX veruit de grootste daler met een min van ruim 17 procent.

Ingenico

De sterke koersval van Gemalto zette ook de aandelen van branchegenoten onder druk. Zo speelde het Franse Ingenico in Parijs 3,8 procent kwijt. In Londen gebeurde hetzelfde met Worldpay, dat 1,4 procent inleverde.

Verf- en chemieconcern AkzoNobel daalde bij de hoofdfondsen op het Damrak 1,1 procent. Beleggers zijn niet overtuigd van het nieuwe overnamebod van PPG, dat Akzo naast zich neerlegde. Het nieuw bod bedraagt 22,7 miljard euro. Het eerste bod, dat eerder deze maand naar buiten werd gebracht, was bijna 21 miljard euro waard.

ING

ING verloor 4 procent. Het Openbaar Ministerie neemt de bank onder de loep in verband met smeergeldbetalingen door het telecombedrijf VimpelCom aan een Oezbeekse regeringsfunctionaris. ING wordt ervan verdacht corruptie en witwassen mogelijk te hebben gemaakt door nalatigheid bij het onderzoeken van cliënten en het niet melden van ongebruikelijke transacties.

Galapagos was de sterkste stijger in de hoofdindex met een winst van 2,2 procent. Het biotechnologiebedrijf krijgt een mijlpaalbetaling van 7,5 miljoen dollar van samenwerkingspartner AbbVie. Het Nederlandse bedrijf begint met een zogenoemde Fase 1-studie met zijn kandidaatmedicijn tegen taaislijmziekte.

De euro werd verhandeld voor 1,0803 dollar, tegen 1,0817 dollar bij het Europese slot op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,1 procent tot 47,74 dollar en Brentolie werd 1,2 procent goedkoper bij 50,36 dollar per vat.