economie

Kleine uitslagen op Europese beurzen

Door ANP - 24 maart 2017

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen stonden vrijdagmiddag overwegend iets onder de slotstanden van donderdag. In de AEX-index in Amsterdam was Aegon veruit de sterkste daler. De verzekeraar had in zijn jaarverslag neerwaartse bijstellingen gerapporteerd. Dit werd door beleggers op het Damrak niet goed ontvangen.

De AEX-index op Beursplein 5 stond omstreeks 15.40 uur 0,1 procent lager op 512,07 punten. De MidKap steeg 0,1 procent tot 738,36 punten. De hoofdgraadmeters in Parijs en Londen verloren tot 0,3 procent. Frankfurt stond een fractie hoger.

Aegon verloor 5,2 procent aan beurswaarde. In het jaarverslag verlaagde Aegon de solvabiliteitsratio, ofwel de mate waarin een bedrijf in staat is om aan zijn financiële verplichtingen te voldoen. Ook andere financiële fondsen stonden onder druk. Zo zakten ABN AMRO en ING tot 1,5 procent.

Winnaars

Chipmachinemaker ASML en Kabelaar Altice voerden de AEX aan met plussen van respectievelijk 2,3 en 2,6 procent. AkzoNobel won 0,3 procent. De grootste aandeelhouders van het verf- en chemieconcern dreigen in opstand te komen tegen de aanhoudende weigering van de top van het bedrijf om te praten met de Amerikaanse belager PPG Industries. AkzoNobel wees inmiddels twee keer avances van PPG af.

Ahold Delhaize (plus 0,1 procent) liet weten zijn strategie in België onder de loep te nemen. Het supermarktconcern bekijkt in de eerste helft van 2019 of het zijn merken Albert Heijn en Delhaize in België kan samenvoegen. Daarbij lijkt Albert Heijn de logische kandidaat om eventueel te verdwijnen, want tot die tijd zet het Belgisch-Nederlandse supermarktconcern zwaar in op versterking van het merk Delhaize in België.

Infineon

In Frankfurt was chipconcern Infineon een opvallende stijger. Het Duitse bedrijf is positiever geworden over het lopende kwartaal en het gehele boekjaar en werd door beleggers 8,4 procent hoger gezet.

De euro noteerde 1,0798 dollar, tegen 1,0786 dollar bij het Europese slot een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 47,67 dollar en Brentolie stond vlak op 50,54 dollar per vat.