economie

Kleine winsten op Wall Street

Door ANP - 30 maart 2017

NEW YORK (ANP) – De effectenbeurzen in New York staan donderdag licht in de plus. Beleggers verwerkten wat cijfers over de Amerikaanse economie en de arbeidsmarkt. Bij de bedrijven was oliebedrijf ConocoPhilips een opvallende stijger. Verder deden financiële aandelen het goed.

De Dow-Jonesindex stond omstreeks 19.30 uur (Nederlandse tijd) 0,3 procent hoger op 20.719 punten. De brede S&P 500 stond ook 0,3 procent in de plus op 2367 punten en schermenbeurs Nasdaq noteerde 0,2 procent hoger op 5911 punten.

In een definitieve raming bleek dat de Amerikaanse economie in het vierde kwartaal met 2,1 procent is gegroeid op jaarbasis. Bij een eerdere schatting werd een groei met 1,9 procent gemeld. Economen rekenden in doorsnee op een bijstelling naar 2 procent. De wat sterkere groei is mede te danken aan de consumentenbestedingen die hoger lagen dan eerder werd aangenomen.

Banken

De banken Goldman Sachs en JPMorgan en creditcardmaatschappij American Express dikten tot 1,2 procent aan. Ze reageerden op de positieve signalen over de economische groei.

Beleggers reageerden enthousiast op de plannen van ConocoPhillips. Het concern verkoopt voor 13,3 miljard dollar aan olie- en gasbezittingen in Canada aan Cenovus Energy. Met de opbrengst wil ConocoPhillips de schuld verlagen en eigen aandelen inkopen. Het aandeel steeg 7 procent.

Investeerders van Cenovus Energy namen het bedrijf de aankoop niet in dank af. Het aandeel leverde bijna 13 procent in.

Yoga

De maker van yoga- en sportkleding Lululemon Athletica ging door de knieën. De onderneming kwam met zwakke vooruitzichten voor het eerste kwartaal. Het aandeel Lululemon dook 23 procent in het rood.

De euro noteerde 1,0693 dollar, tegen 1,0727 dollar bij het slot van de Europese handel eerder op de dag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,6 procent tot 50,28 dollar en Brentolie werd 0,8 procent duurder op 52,83 dollar per vat.