economie

Kritiek op regeling ontslag zieke werknemer

Door ANP - 24 maart 2017

DEN HAAG (ANP) – Bedrijven gaan gezamenlijk en niet langer apart opdraaien voor de vergoeding die werknemers krijgen die na twee jaar ziekte worden ontslagen. Het kabinet houdt vast aan dit plan, ondanks felle kritiek van de Raad van State, een belangrijk adviesorgaan.

De raad vraagt het kabinet het voorstel te heroverwegen. Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) is dat niet van plan, zo zei hij vrijdag.

De raad vindt dat het kabinet beter de oorzaak kan aanpakken van de zich opstapelende kosten voor werkgevers. Die klagen over de hoge kosten voor langdurig zieke werknemers. De raad stelt dat bijvoorbeeld het recht op doorbetaling van loon bij ziekte kan worden beperkt.

Asscher ziet dat anders: ,,We willen dat werknemers hun rechten behouden, maar ook dat werkgevers daar geen last van hebben.” Ondernemers worden voortaan gecompenseerd uit het Algemeen werkloosheidsfonds (Awf). Wel wordt de Awf-premie verhoogd.