economie

‘Licht hogere opening Damrak’

Door ANP - 29 maart 2017

AMSTERDAM (ANP) – De Amsterdamse AEX-index lijkt woensdag wat hoger aan de handel te gaan beginnen, geholpen door de plussen op Wall Street. Daarmee zouden de koerswinsten van een dag eerder verder worden uitgebouwd.

Het vizier van beleggers blijft onverminderd gericht op AkzoNobel. Volgens zakenkrant Financial Times roept een groep aandeelhouders van het concern, met bijna een kwart van de stukken in handen, het bedrijf op tot overleg met het Amerikaanse PPG Industries. De aandeelhouders reageerden op een peiling die werd uitgevoerd in opdracht van investeerder Elliott Advisors, zelf ook een belangrijke aandeelhouder van Akzo. Vorige week sloeg Akzo een tweede bod van PPG af.

Verder verlaagde Morgan Stanley zijn advies voor het aandeel AkzoNobel. Op dat vlak werden analisten van Bernstein positiever over KPN.

Philips

Philips kondigde aan dat er een waarschuwing is uitgestuurd in de VS voor meer dan 47.000 defibrillatoren omdat bij twee apparaten kleine elektronische problemen zijn geweest. Philips maakt zich geen zorgen over de actie.

Chemiebedrijf Avantium liet weten dat ING de afgelopen week diverse keren aandelen Avantium heeft bijgekocht om de koers te stabiliseren. De bank was als zogeheten stabilisatie-agent betrokken bij de recente beursgang van het bedrijf.

Funderingsspecialist Sif publiceerde jaarcijfers, als een van de laatste bedrijven op Beursplein 5. De winst en omzet namen vorig jaar toe en het bedrijf verwacht te blijven profiteren van de toenemende bouw van windmolens op zee.

Euro

De AEX steeg dinsdag 0,6 procent tot 512,15 punten. De MidKap won 0,5 procent tot 738,33 punten. Parijs, Londen en Frankfurt kregen er 0,6 tot 1,3 procent bij. Op Wall Street werden winsten tot 0,7 procent behaald.

De euro noteerde voorbeurs 1,0805 dollar, tegen 1,0854 dollar bij het Europese slot op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 48,60 dollar en die van Brentolie klom 0,4 procent tot 51,55 dollar per vat.