economie

Miljoenenvordering tegen vrachtwagenbouwers

Door ANP - 23 maart 2017

BERLIJN (ANP/DPA) – Ruim tweehonderd middelgrote logistieke bedrijven eisen samen 100 miljoen euro schadevergoeding van vrachtwagenfabrikanten die betrokken waren bij een kartel. De claim werd donderdag ingediend door een Duitse branchevereniging.

Vrachtwagenmakers DAF, Volvo/Renault, MAN, Daimler en Iveco profiteerden jarenlang van verboden prijsafspraken. Zij kregen daarvoor vorig jaar al een boete van in totaal ruim 2,9 miljard euro opgelegd door de Europese Commissie. Daimler kreeg met 1 miljard euro de hoogste boete. De boete van DAF bedroeg 752 miljoen euro.

Eerder maakte ook Transport en Logistiek Nederland (TLN) bekend een claim voor te bereiden tegen de fabrikanten. In Nederland zouden in de veertien jaren van het kartel zo’n 240.000 vrachtwagens zijn verkocht. De extra kosten voor kopers zouden in totaal uitkomen op 1,2 miljard euro. De verwachting is dat meer claims zullen volgen.