economie

Premier Portugal eist vertrek Dijsselbloem

Door ANP - 22 maart 2017

BRUSSEL (ANP) – Jeroen Dijsselbloem moet als eurogroepvoorzitter opstappen. Dat eist de premier van Portugal, Antonio Costa, woensdag. Hij zegt dat de (demissionair) minister van Financiën een ,,racist, xenofoob en seksist” is.

De woede van Costa richt zich op een opmerking van Dijsselbloem dit weekend die ook in andere landen in zuid-Europa in het verkeerde keelgat is geschoten. Dijsselbloem zegt in een interview in de Frankfurter Allgemeine Zeitung dat ,,ik niet al mijn geld aan drank en vrouwen (‘Schnaps und Frauen’) kan uitgeven om daarna om hulp te vragen’.

Toen hij daarover dinsdag in het Europees Parlement door Spaanse politici en de Italiaanse leider van de sociaal-democratische fractie werd aangevallen, weigerde hij zijn woorden in te trekken. Begrotingsverplichtingen gelden voor alle eurolanden, betoogde hij. Dat geldt voor het persoonlijk, nationaal en internationaal niveau, aldus zijn woordvoerder woensdag.