economie

‘Rustig begin voor AEX’

Door ANP - 07 maart 2017

AMSTERDAM (ANP) – De Amsterdamse beurs opent dinsdag naar verwachting iets hoger. Ook elders in Europa zullen kleine openingswinsten te zien zijn. Een scherpe daling van de Duitse fabrieksorders zet mogelijk enige druk op het sentiment. Op het Damrak kwamen detacheerder DPA en technologiebedrijf TKH met jaarcijfers naar buiten.

De Duitse fabrieksorders daalden in januari met 7,4 procent ten opzichte van een maand eerder. Dat was veel sterker dan economen hadden verwacht en de sterkste orderafname sinds begin 2009.

DPA zag vorig jaar de omzet verder toenemen en wist daarnaast de winstgevendheid te verbeteren. Dit jaar verwacht DPA zijn positie in veel markten verder te versterken.

TKH

TKH zette juist lagere resultaten in de boeken, maar wist met zijn aangepaste nettowinst wel de eigen verwachtingen te verslaan. Het bedrijf verklaarde positief naar de toekomst te kijken.

Ook Telegraaf Media Groep (TMG) weet de aandacht weer op zich gericht. Het mediabedrijf liet weten achter het bod van Mediahuis en VP Exploitatie te blijven staan. Talpa van John de Mol liet juist weten zijn belang te hebben vergroot naar iets meer dan 23 procent.

Euro

Heijmans bereikte overeenstemming over de verkoop van alle aandelen in het Duitse Oevermann aan het Oostenrijkse PORR. Dat levert de bouwer naar verwachting 60 miljoen euro op.

De AEX-index sloot maandag 0,4 procent lager op 503,65 punten. De MidKap zakte 0,5 procent tot 728,63 punten. Parijs, Londen en Frankfurt leverden tot 0,6 procent in.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte voorbeurs 0,2 procent tot 53,08 dollar en Brent speelde 0,3 procent kwijt tot 55,83 dollar per vat. De euro noteerde 1,0583 dollar, tegen 1,0587 dollar aan het einde van de Europese handel op maandag.