economie

Rustige handelsdag op Damrak

Door ANP - 30 maart 2017

AMSTERDAM (ANP) – De AEX-index in Amsterdam liet donderdag halverwege de middag nagenoeg geen verandering zien ten opzichte van het vorige slot. Beleggers moesten het doen zonder groot richtinggevend nieuws. Op het Damrak was funderingsbouwer Sif opnieuw de gebeten hond na een adviesverlaging. Ook elders in Europa bleven de belangrijkste beursgraadmeters dicht bij huis.

De AEX-index op Beursplein 5 stond kort na opening van de handel in New York 0,1 procent hoger op 513,91 punten. De MidKap steeg ook 0,1 procent tot 737,72 punten. In Frankfurt en Parijs waren plusjes te zien tot 0,1 procent, maar Londen verloor 0,4 procent.

Sif

Funderingsspecialist Sif trok in Amsterdam de meeste aandacht, na het flinke verlies van een dag eerder vanwege teleurstellende vooruitzichten. Het aandeel ging bij de kleinere fondsen opnieuw 3,4 procent in het rood na een adviesverlaging door HSBC.

Probiodrug verloor bij de kleinere bedrijven 0,3 procent aan waarde. Het in Amsterdam genoteerde Duitse biotechnologiebedrijf leed vorig jaar een verlies van 13,9 miljoen euro, wat vrijwel even groot is als een jaar eerder en in lijn met de eigen verwachtingen. Probiodrug werkt aan een middel tegen alzheimer. Daarbij wordt nog geen omzet gemaakt.

DSM

In de AEX was DSM de sterkste stijger met een winst van 1,6 procent. Ook staalgigant ArcelorMital en tankopslagbedrijf Vopak waren bovenin te vinden met winsten tot 1,5 procent. KPN was de grootste daler in de hoofdindex met een min van 1 procent.

In de MidKap stond chiptoeleverancier ASMI bij de sterkste stijgers met een plus van 1,5 procent. Theodoor Gilissen verhoogde het koersdoel voor het aandeel.

LSE

In Londen ging beursbedrijf London Stock Exchange (LSE) 0,8 procent omhoog. LSE kondigde aan voor omgerekend ruim 230 miljoen euro eigen aandelen te gaan inkopen. Woensdag verbood de Europese Commissie de geplande fusie van LSE met Deutsche Börse.

Kledingverkoper Hennes & Mauritz (H&M) leverde in Stockholm 4,7 procent in. H&M kwam met cijfers en waarschuwde voor hogere kosten. Verder kondigde het Zweedse bedrijf aan een nieuwe winkelformule in de markt te gaan zetten.

De euro noteerde 1,0746 dollar, tegen 1,0854 dollar aan het Europese slot op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,9 procent tot 49,92 dollar en Brentolie werd 0,3 procent duurder op 52,58 dollar per vat.