economie

Strop dreigt voor gedupeerden aanvaring stuw

Door ANP - 22 maart 2017

ROTTERDAM (ANP)- De 98 gedupeerden met vorderingen op de rederij die aansprakelijk is voor het kapotvaren van de stuw bij Grave in december vorig jaar, blijven mogelijk met een enorme strop achter.

De Maritieme Kamer van de rechtbank in Rotterdam heeft woensdag het verzoek van rederij Gefo GmbH toegewezen tot het instellen van een fonds beperkte aansprakelijkheid, waaruit de schadeclaims moeten worden betaald. Ook is een vereffenaar aangesteld die moet toezien op een eerlijke verdeling. De Duitse rederij moet in dat fonds circa 915.000 euro storten. De hoogte van de schadeclaims loopt mogelijk in de tientallen miljoenen euro’s. Schuldeisers hebben de instelling van dat schadefonds niet betwist.

Die beperking van aansprakelijkheid is door de eigenaar van de benzeentanker Maria Valentine aangevraagd op grond van het Verdrag van Straatsburg, waarin de beperkte aansprakelijkheid is geregeld.