economie

Wall Street overwegend in de plus

Door ANP - 24 maart 2017

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York stonden vrijdag halverwege de sessie overwegend iets boven de slotstanden van donderdag. Beleggers op Wall Street wachten op de stemming in het Amerikaanse Congres over de nieuwe zorgwet van president Donald Trump. Deze wordt als een soort eerste test gezien van het vermogen van Trump om zijn plannen te realiseren.

De leidende Dow-Jonesindex stond omstreeks 18.30 uur (Nederlandse tijd) vlak op 20.659 punten. De bredere S&P 500-index won 0,2 procent, tot 2350 punten. De technologiebeurs Nasdaq kreeg er 0,5 procent bij, tot 5846 punten.

Op Wall Street lijkt er te worden voorgesorteerd op een goedkeuring van de zorgwet. De stemming zou eigenlijk donderdag al plaatsvinden, maar werd uitgesteld. Trump wil nu per se dat vrijdag de wet wordt goedgekeurd. De moeite die het de president kost om zijn zorgverzekeringssysteem, dat ‘Obamacare’ moet vervangen, door het Congres te loodsen kan iets zeggen over de haalbaarheid van zijn economische plannen.

Koerssprong Micron Technology

Micron Technology maakte een koerssprong van 9 procent. Het chipconcern publiceerde beter dan verwachte vooruitzichten voor het lopende kwartaal. De verkoper van computerspelletjes GameStop speelde daarentegen dik 12 procent kwijt. Het bedrijf kwam met tegenvallende resultaten en prognoses en gaat minstens 150 winkels sluiten.

Verder werd bekend dat een Chinese investeerder een groot belang heeft genomen in SeaWorld Entertainment. De uitbater van zeezoogdierenparken noteerde daarop een plus van krap 6 procent.

Groei Amerikaanse industrie

Verder reageerde beleggers op cijfers over de groei van de Amerikaanse industrie. Volgens onderzoeksbureau Markit was de groei deze maand minder sterk dan een maand eerder. Ook in de dienstensector bleef de toename achter bij de gemiddelde verwachtingen.

De euro noteerde 1,0809 dollar, tegen 1,0806 dollar bij het Europese slot eerder op de dag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 47,81 dollar en Brentolie werd 0,1 procent duurder op 50,62 dollar per vat.