economie

Wall Street wacht op Trump en Yellen

Door ANP - 23 maart 2017

NEW YORK (ANP) – De effectenbeurzen in New York koersten donderdag kort na de openingsbel iets lager. Beleggers kijken uit naar een belangrijke stemming over de zorgwet van president Donald Trump in het Congres en een speech van Fed-voorzitter Janet Yellen.

De Dow-Jonesindex stond 0,1 procent lager op 20.639 punten. De bredere S&P 500-index zakte ook 0,1 procent tot 2345 punten. Schermenbeurs Nasdaq speelde 0,2 procent kwijt tot 5811 punten.

Het Huis van Afgevaardigden gaat mogelijk donderdag stemmen over het zorgverzekeringssysteem van Trump, dat ‘Obamacare’ moet vervangen. De afgelopen dagen is intensief onderhandeld om kritische politici van zijn eigen Republikeinse Partij over de streep te trekken. Mocht die stemming niet ten gunste van Trump uitvallen, kan dat leiden tot onzekerheid over de haalbaarheid van zijn economische plannen.

Yellen

Yellen geeft een toespraak bij een conferentie in Washington. Mogelijk kan daaruit iets worden opgemaakt over het rentebeleid van de Fed. Ook andere Fed-bestuurders zullen donderdag spreken.

Bij de bedrijven zakte Ford 1,5 procent. De autobouwer gaf aan dat de winst in het eerste kwartaal waarschijnlijk flink is gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Dat komt onder meer door hogere kosten die het maakt, terwijl de vraag in de Verenigde Staten afneemt.