economie

AEX houdt winst vast

Door ANP - 05 april 2017

AMSTERDAM (AFN) – De Europese aandelenbeurzen stonden woensdag in de middaghandel op winst. In Amsterdam hoorde onder meer AkzoNobel bij de winnaars, nadat het Amerikaanse PPG Industries had laten weten nog altijd in een overname van het verf- en chemiebedrijf te geloven.

De AEX stond kort na de opening van de beurzen op Wall Street 0,5 procent in de plus op 516,75 punten. De MidKap klom 0,3 procent tot 743,67 punten. De beurzen in Parijs en Londen stegen 0,3 procent. De beursgraadmeter in Frankfurt zakte 0,1 procent.

AkzoNobel steeg 0,9 procent. PPG liet weten zich vooralsnog niet te laten afschrikken door de afwijzende houding van Akzo. Het bedrijf uit Pittsburgh blijft van plan om een openbaar bod te doen op zijn Nederlandse concurrent, en sluit de mogelijkheid van een vijandig bod nog altijd niet uit.

Shell

SBM Offshore was met een plus van 2 procent de sterkste stijger bij de hoofdfondsen op het Damrak. Volgens ingewijden dingt de dienstverlener mee naar een opdracht van het Braziliaanse Petrobras voor het eerste drijvende olie- en productieopslagplatform (FPSO) voor het grote olieveld Libra.

Olieconcern Shell deed het ook goed met een plus van 1,8 procent na bekendmaking van een verkoop van activiteiten in Azië. Staalproducent ArcelorMittal wist een koerswinst te boeken van 1,7 procent. De grootste dalers in de hoofdindex waren digitaal beveiliger Gemalto en verzekeraar NN Group met minnen tot 1 procent.

In Zürich kreeg Syngenta er 1,2 procent aan beurswaarde bij. Amerikaanse autoriteiten zijn akkoord gegaan met de overname van het Zwitserse landbouwchemiebedrijf door het Chinese ChemChina. Die megadeal met een waarde van 43 miljard dollar moet de grootste buitenlandse overname door een Chinees bedrijf ooit worden.

Euro

In Londen won huizenbouwer Bovis Homes 3,7 procent. Bovis heeft een overnamevoorstel van branchegenoot Galliford Try (plus 0,6 procent) verworpen en kondigde aan een nieuwe bestuursvoorzitter te benoemen, die in het verleden nog topman was bij Galliford.

De euro was met 1,0660 dollar evenveel waard als bij het Europese slot op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,5 procent tot 51,81 dollar. Brent werd ook 1,5 procent duurder, bij 54,95 dollar per vat.