economie

AEX-index krabbelt op

Door ANP - 06 april 2017

AMSTERDAM (ANP) – De AEX-index in Amsterdam stond donderdagmiddag een fractie in het groen. Daarmee herstelde de index van een eerder verlies. Verzekeraars behoorden tot de sterkste dalers op het Damrak. Verder was er bovengemiddeld aandacht voor was- en levensmiddelenconcern Unilever dat onder meer aankondigde uit de productie van margarine te stappen.

De AEX-index stond kort na de openingsbel op Wall Street 0,2 procent hoger op 515,72 punten. De MidKap stond vlak op 742,84 punten. De graadmeters in Frankfurt en Londen verloren tot 0,4 procent. Parijs won 0,5 procent.

Unilever noteerde een plus van 1 procent en behoorde daarmee tot de sterkste stijgers. Naast het afstoten van zijn divisie ‘spreads’ kondigde de Brits-Nederlandse onderneming ook aan dit jaar te beginnen met het inkopen van 5 miljard euro aan eigen aandelen. Daarnaast moet de komende jaren het dividend met 12 procent omhoog.

Galapagos

Biotechnologiebedrijf Galapagos was de sterkste stijger met een winst van 2,2 procent. Kabelaar Altice sloot de rij meteen verlies van 1,5 procent.

In de hoofdindex in Amsterdam tekenden NN Group en Aegon verliezen op van respectievelijk 1,1 en 1,2 procent. De verzekeraars stonden onder druk door een besluit van de Europese toezichthouder Eiopa, waardoor de rekenrente die verzekeraars moeten gebruiken bij het bepalen van hun toekomstige verplichtingen omlaag moet. Daardoor zien zij hun financiële positie verslechteren.

In Londen had advertentie- en reclamebedrijf WPP (min 1,3 procent) behoorlijk last van de aankondiging van Unilever om flink te gaan snijden in het aantal advertenties. Unilever is de op een na grootste klant van WPP. De Franse branchegenoot Publicis ging in het kielzog 0,6 procent omlaag in Parijs.

Euro

Bij de kleinere fondsen op Beursplein 5 steeg de producent van specialistische metalen Advanced Metallurgical Group (AMG) 5,2 procent in waarde. Analisten van ING hebben de richtprijs voor het aandeel gezet op 31 euro. Dat is fors meer dan het koersdoel van 18,50 euro dat de marktvorsers eerder hanteerden.

De euro werd voor 1,0658 dollar verhandeld, tegen 1,0660 dollar bij het slot van de Europese aandelenbeurzen op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie won 0,9 procent tot 51,60 dollar. Brent werd 0,9 duurder bij 54,82 dollar per vat.