economie

AEX komt nauwelijks in beweging

Door ANP - 10 april 2017

AMSTERDAM (ANP) – De AEX-index in Amsterdam stond maandag halverwege de eerste dag van de verkorte beursweek nagenoeg op hetzelfde niveau als de slotstand van vrijdag. Beleggers moesten het doen zonder groot richtinggevend nieuws. Chiptoeleverancier BE Semiconductor (Besi) viel in positieve zin op na een positief analistenrapport.

De AEX noteerde omstreeks 15.50 uur nagenoeg vlak op 518,91 punten. De MidKap, met daarin Besi, klom 0,7 procent tot 748,50 punten. De beurs in Parijs daalde 0,4 procent, Londen en Frankfurt verloren tot 0,2 procent.

De beurshandel zal naar verwachting ook de rest van de week week relatief rustig verlopen. De agenda voor beleggers is vrijwel leeg, op wat kwartaalcijfers van een paar grote Amerikaanse banken na. Op Goede Vrijdag blijven de beurzen in Europa en de Verenigde Staten gesloten.

Koerssprong Besi

Besi maakte een koerssprong van 9,4 procent. Analisten van ING voegden het aandeel toe aan hun favorietenlijst en voerden het koersdoel flink op. Volgens de marktvorsers is Besi erin geslaagd zich te positioneren als marktleider in een aantal sectoren in de chipindustrie.

Ook Air France-KLM stond in de belangstelling met een plus van ruim 4 procent bij de middelgrote fondsen. Het Frans-Nederlandse luchtvaartconcern kwam met vervoerscijfers, waaruit bleek dat de druk op de ticketprijzen ook in maart is afgenomen. Ook grote branchegenoten waren in trek. In Frankfurt ging Lufthansa met 3,5 procent omhoog. IAG steeg in Londen 1,6 procent.

Probiodrug omhoog

Bij de kleinere fondsen in Amsterdam ging Probiodrug bijna 5 procent in waarde omhoog. Het in Amsterdam genoteerde Duitse biotechnologiebedrijf heeft vooruitgang geboekt met testen bij muizen met een middel tegen de ziekte van Huntington.

In Frankfurt was farmaceut Stada Arzneimittel een opvallende stijger met een koerswinst van 10,5 procent. Stada stemde in met een overnamebod van 5,3 miljard euro van de investeringsmaatschappijen Bain Capital en Cinven.

De prijs van Amerikaanse olie steeg 1,3 procent naar 52,92 dollar per vat, terwijl Brent 1,3 procent duurder werd bij 55,93 dollar per vat. De euro werd voor 1,0593 dollar verhandeld, tegen 1,0615 dollar bij het Europese slot op vrijdag.