economie

‘AEX opent licht in de plus’

Door ANP - 10 april 2017

AMSTERDAM (ANP) – De Amsterdamse beurs begint maandag naar verwachting met een kleine winst. Beleggers staan voor een op voorhand rustige, verkorte handelsweek. Op Goede Vrijdag blijven de beurzen in Europa en de Verenigde Staten gesloten. Daar komt bij dat de agenda beleggers in de vier voorafgaande dagen weinig aanknopingspunten biedt, op de kwartaalcijfers van enkele grote Amerikaanse banken na.

Air France-KLM maakte voorbeurs bekend in maart een kleine 3 procent meer passagiers te hebben vervoerd dan een jaar eerder. Inclusief Transavia nam het aantal reizigers met 5 procent toe.

Ook chiptoeleverancier Besi weet de aandacht op zich gericht. Analisten van ING hebben het aandeel op hun favorietenlijst gezet en het koersdoel flink opgevoerd.

SBS

John de Mol, die nog altijd is verwikkeld in de overnamestrijd rond Telegraaf Media Groep, maakte bekend dat hij volledig eigenaar wordt van de Nederlandse tv-zenders van SBS. Die moeten bijdragen aan de door hem gewenste ontwikkeling van een sterk multimediabedrijf met tv, radio en printactiviteiten.

Vrijdagavond meldde NN Group dat het zijn bod op Delta Lloyd gestand heeft gedaan. Voor de overname is 79,9 procent van de aandelen aangemeld binnen de daarvoor aangewezen periode. Als uiteindelijk meer dan 95 procent van de aandelen wordt aangemeld, wordt de notering van Delta Lloyd beëindigd.

Euro

De AEX-index in Amsterdam sloot vrijdag 0,5 procent hoger op 518,70 punten. De MidKap won 0,1 procent tot 743,20 punten. In Parijs en Londen dikten de graadmeters tot 0,6 procent aan. Alleen de beurs in Frankfurt eindigde met een minnetje van 0,1 procent. Op Wall Street waren vlakke standen te zien.

De prijs van Amerikaanse olie steeg voorbeurs met 0,5 procent naar 52,48 dollar per vat, terwijl Brent 0,4 procent duurder werd bij 55,46 dollar per vat. De euro werd voor 1,0595 dollar verhandeld, tegen 1,0615 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag.