economie

AkzoNobel heeft wind mee

Door ANP - 19 april 2017

AMSTERDAM (ANP) – AkzoNobel kijkt met volle tevredenheid terug op het eerste kwartaal van het jaar. Het verf- en chemiebedrijf heeft zijn verkopen en bedrijfsresultaat weten op te voeren. Het concern spreekt van een record qua winstgevendheid, hoewel de nettowinst in het eerste kwartaal stabiliseerde op 240 miljoen euro.

AkzoNobel boekte in het eerste kwartaal een omzet van 3,6 miljard euro. Dat was 7 procent meer dan een jaar eerder. Die stijging kwam onder meer door overnames, maar ook door hogere volumes en dan vooral bij de divisies Decorative Paints en Specialty Chemcials.

Het bedrijfsresultaat (ebit) verbeterde met 13 procent naar 376 miljoen euro. Voor heel 2017 verwacht AkzoNobel dat het bedrijfsresultaat zal uitkomen op 1,6 miljard euro, 100 miljoen euro meer dan afgelopen jaar. Dat zou voor Akzo andermaal een record betekenen, nadat dit de afgelopen twee jaar ook al gold. Verder wist het bedrijf meer rendement te halen op verkopen en investeringen.

Speciaalchemie

Financieel directeur Maëlys Castella benadrukte in een toelichting dat de groei bij alle bedrijfsonderdelen doorzette. Bij Decorative Paints steeg de omzet met 7 procent, vooral door volumegroei. Bij Performance Coatings viel het volume hoger uit en werd geprofiteerd van de overname van de divisie Industrial Coatings van BASF. Wel was hier de vraag vanuit de scheepvaart en olie- en gasindustrie ,,zwak”. Dit werd weer gecompenseerd door resultaten bij Industrial & Powder Coatings en Automotive & Specialty Coatings.

Bij de speciaalchemietak viel de omzet 7 procent hoger uit, geholpen door positieve volume- en wisselkoerseffecten. Later op de ochtend zal Akzo in een strategie-update meer uit de doeken doen over de opties voor deze divisie.

PPG

Verfconcern PPG Industries heeft Akzo al enige tijd in het vizier, maar de Amerikanen zijn al twee keer de deur gewezen. Inmiddels voeren aandeelhouders van Akzo de druk flink op; zij willen dat er op zijn minst met PPG gesprekken worden begonnen. Akzo blijft echter weigeren om met PPG om de tafel te gaan.

Akzo liet bij de eerste afwijzing al weten dat wordt gekeken naar de opties voor de speciaalchemietak. De splitsing moet twee ,,gefocuste” bedrijven opleveren, die op lange termijn meer waarde opleveren dan het huidige Akzo als geheel.