economie

AMG uitblinker op rustig Damrak

Door ANP - 03 april 2017

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen stonden maandag aan het einde van de ochtend overwegend licht in de plus. In Amsterdam kreeg metalenspecialist AMG een flinke oppepper, door het bericht dat zijn grondstofreserves groter zijn dan gedacht.

De Amsterdamse AEX-index stond rond 11.45 uur 0,2 procent in de plus op 517,71 punten. De MidKap steeg 0,3 procent naar 745,06 punten. De beurzen in Londen en Frankfurt kregen er 0,1 en 0,3 procent bij. De CAC 40 in Parijs noteerde 0,1 procent in de min.

AMG was de grote uitschieter aan het Damrak, met een winst van bijna 9 procent. Volgens het bedrijf zijn de winbare reserves lithium en tantalum in zijn mijn in Brazilië bijna 40 procent groter dan een paar jaar geleden werd gedacht.

Boskalis

De AEX werd met een plus van 1,3 procent aangevoerd door Boskalis. Het baggerbedrijf haalde met een samenwerkingspartner een klus in de grootste containerhaven van India binnen, die Boskalis zo’n 125 miljoen euro oplevert.

DSM kreeg er 1,1 procent bij. Het speciaalchemiebedrijf opende maandag een nieuw biotechnologiecentrum in Delft, waar het onderdeel DSM Food Specialties zijn internationale hoofdkantoor heeft.

Amerikaanse arbeidsmarkt

In Londen kelderde het aandeel Imagination Technologies Group 60 procent, na het bericht dat Apple stopt met het gebruik van zijn grafische chips in de iPhone en andere producten. In de komende twee jaar worden de bestellingen van Apple bij Imagination helemaal afgebouwd.

Beleggers kijken deze week vooral uit naar het rapport over de Amerikaanse arbeidsmarkt, dat vrijdag wordt gepubliceerd. Verder komen deze week onder meer de notulen van de meest recente beleidsvergaderingen van de Fed en de ECB. Maandag bleek uit nieuwe ramingen dat de groei in de industrie in de eurozone in maart verder is aangetrokken en dat de werkloosheid in de eurolanden in februari verder is gedaald.

De euro werd maandagochtend voor 1,0665 dollar verhandeld, tegen 1,0695 dollar bij het slot van de Europese aandelenbeurzen op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 50,66 dollar. Brent stabiliseerde op 53,55 dollar per vat.