economie

Amsterdamse beurs licht in de plus

Door ANP - 21 april 2017

AMSTERDAM (ANP) – De beurs in Amsterdam liet vrijdagmiddag een overwegend licht positief beeld zien. Stralend middelpunt was Philips Lighting, dat door beleggers beloond werd voor beter dan verwachte eerstekwartaalcijfers.

De toonaangevende AEX-index stond kort na de vlakke opening op Wall Street 0,3 procent in de plus op 513,04 punten. De MidKap steeg 0,4 procent tot 750,85 punten. De hoofdgraadmeters in Londen en Frankfurt stonden tot 0,2 procent hoger.

De belangrijkste beursindex in Parijs stond op een verlies van 0,3 procent. Donderdag werd de Franse hoofdstad opgeschrikt door weer een aanslag, ditmaal gericht tegen politieagenten. De terreurdaad werpt een schaduw op de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen komende zondag.

Kwartaal

Philips Lighting wist in het eerste kwartaal de winst op te voeren bij een nagenoeg stabiele omzet. Vooral de verkoop van op led-verlichting gebaseerde systemen liep erg goed. Die omzet nam met bijna een vijfde toe. Het aandeel voerde met een winst van 5,8 procent de MidKap aan.

Bij de middelgrote fondsen waren ook ingenieursbureau Arcadis en chiptoeleverancier ASMI in trek, met winsten boven de 3 procent. ASMI zat een dag eerder ook al in de lift door hernieuwde druk vanuit een aandeelhouder om een Aziatisch dochterbedrijf af te stoten. Arcadis verloor donderdag juist na publicatie van zijn kwartaalcijfers.

Koploper

Koploper bij de hoofdfondsen was verzekeraar Aegon met een winst van 2,8 procent. Staalproducent ArcelorMittal kreeg er 2,3 procent bij. Biotehnologiebedrijf Galapagos bungelde onderaan de AEX met een verlies van 1,9 procent.

Bij de kleinere fondsen schoot Wessanen ruim 8 procent omhoog. Het natuurvoedingsbedrijf maakte bekend dat de omzet in het eerste kwartaal met 15 procent is gestegen tot bijna 165 miljoen euro. Vooral de eigen merken, waaronder Zonnatura, brachten flink meer in het laatje.

De euro was 1,0702 dollar waard, tegen 1,0767 dollar bij het Europese slot op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 50,52 dollar. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper en werd verhandeld voor 52,91 dollar per vat.