economie

Bedrijfscijfers bepalen beeld op Wall Street

Door ANP - 21 april 2017

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York zullen de handelsdag vrijdag naar verwachting met kleine winsten beginnen. Beleggers op Wall Street verwerken andermaal een hele reeks aan bedrijfsresultaten. Zo worden cijfers van Visa, General Electric (GE), Honeywell en Schlumberger verwerkt. Verder wordt vooruitgekeken naar de Franse verkiezingen komende zondag.

GE eindigde het eerste kwartaal met een hogere winst op een iets lagere omzet in vergelijking met een jaar eerder. Het industriële conglomeraat kampte met een zwakkere vraag bij de olie-en gasindustrie en bij energienetwerken en verlichting. Analisten waren evenwel niet verrast door de omzetdaling.

Branchegenoot Honeywell liet wel betere cijfers opschrijven, waarbij het juist profiteerde van het herstel van de vraag vanuit de olie- en gassector. Dat laatste zorgde ook voor betere cijfers voor oliedienstverlener Schlumberger. Met name de Amerikaanse markt is Schlumberger goed gezind. Internationaal gaan de zaken nog moeizaam.

Visa

Creditcardmaatschappij Visa behaalde in het afgelopen kwartaal flink meer omzet, vooral geholpen door de overname van Visa Europe. Vanwege kosten voor die overname viel de winst wel fors lager uit.

De verkopen van speelgoedfabrikant Mattel stonden in het eerste kwartaal onder druk omdat winkels nog veel voorraden aan speelgoed van het feestdagenseizoen moesten wegwerken. De maker van onder meer Barbie, Hot Wheels en Fisher-Price zag de omzet 15 procent lager uitvallen.

Overname

Verder is er vertraging ontstaan bij de overname van het Britse mediabedrijf Sky door de Amerikaanse branchegenoot 21st Century Fox. Britse toezichthouders hebben langer de tijd nodig voor hun onderzoek naar de deal. Dat komt door de recent uitgeschreven Britse verkiezingen.

Wells Fargo maakte nog bekend meer geld opzij te zullen zetten om het schandaal rond dubieuze verkooppraktijken af te kopen. Het reserveerde daarvoor nog een 32 miljoen dollar, waarmee het bedrag dat het heeft vrijgemaakt voor een regeling uitkomt op 142 miljoen dollar.

De aandelenbeurzen in New York gingen donderdag duidelijk in het groen de handel uit. De Dow-Jonesindex eindigde 0,9 procent in de plus op 20.578,71 punten. De brede S&P 500 klom 0,8 procent tot 2355,84 punten en de technologiebeurs Nasdaq steeg 0,9 procent tot 5916,78 punten.