economie

Besi smaakmaker op beurs Amsterdam

Door ANP - 10 april 2017

AMSTERDAM (AFN) – De AEX-index van de beurs in Amsterdam stond maandagochtend licht in het rood. Veel belangrijk nieuws om de aandelenhandel te sturen was er niet voor beleggers. Chiptoeleverancier BE Semiconductor (Besi) was een absolute uitblinker op Beursplein 5 na een positief analistenrapport.

De AEX noteerde richting het middaguur 0,2 procent lager op 517,90 punten. De MidKap, met daarin Besi, klom 0,6 procent tot 747,32 punten. De beurs in Parijs daalde 0,6 procent, Londen en Frankfurt verloren tot 0,2 procent.

Naar verwachting zal de beurshandel deze week relatief rustig verlopen. De agenda voor beleggers is vrijwel leeg, op wat kwartaalcijfers van een paar grote Amerikaanse banken na. Op Goede Vrijdag blijven de beurzen in Europa en de Verenigde Staten gesloten.

Air France-KLM

Besi sprong 9,6 procent omhoog. Analisten van ING hebben het aandeel op hun favorietenlijst gezet en het koersdoel flink opgevoerd. Volgens de marktvorsers is Besi er goed in geslaagd zich te positioneren als marktleider in een aantal sectoren in de chipindustrie.

Ook Air France-KLM stond in de belangstelling met een plus van 4 procent bij de middelgrote fondsen. Het Frans-Nederlandse luchtvaartconcern kwam met vervoerscijfers, waaruit bleek dat de druk op de ticketprijzen ook in maart is afgenomen.

Probiodrug

Bij de kleinere fondsen ging Probiodrug 2,6 procent in waarde omhoog. Het in Amsterdam genoteerde Duitse biotechnologiebedrijf heeft vooruitgang geboekt met testen bij muizen met een middel tegen de ziekte van Huntington.

In Frankfurt was farmaceut Stada Arzneimittel een opvallende stijger met een koerswinst van bijna 11 procent. Stada heeft ingestemd met een overnamebod van 5,3 miljard euro van de investeringsmaatschappijen Bain Capital en Cinven.

Euro

In Londen noteerde Barclays een fractie hoger. De topman van de Britse bank heeft een tik op de vingers gehad vanwege gedoe rond een klokkenluider en wordt nu onderzocht door toezichthouders.

De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,8 procent naar 52,63 dollar per vat, terwijl Brent 0,9 procent duurder werd bij 55,74 dollar per vat. De euro werd voor 1,0579 dollar verhandeld, tegen 1,0615 dollar bij het Europese slot op vrijdag.