economie

Beurs Amsterdam boekt winst

Door ANP - 05 april 2017

AMSTERDAM (ANP) – De Amsterdamse AEX-index liet woensdag in de ochtendhandel een bescheiden winst zien. Beleggers zijn vooral in afwachting van de belangrijke ontmoeting die de Amerikaanse president Donald Trump later deze week heeft met zijn Chinese collega Xi Jinping.

De AEX noteerde richting het middaguur 0,4 procent in de plus op 516,00 punten. De MidKap klom 0,1 procent tot 742,73 punten. De beurzen in Parijs en Londen stegen 0,2 procent. De beursgraadmeter in Frankfurt zakte 0,3 procent.

Trump heeft donderdag en vrijdag ontmoetingen met Xi bij diens bezoek aan de Verenigde Staten. De financiële markten zijn benieuwd in welke sfeer die bijeenkomsten zullen verlopen gezien de felle kritiek die Trump eerder uitte op China.

SBM Offshore

SBM Offshore was de sterkste stijger bij de hoofdfondsen op het Damrak en ging 2,5 procent omhoog. Volgens ingewijden dingt de dienstverlener mee naar een opdracht van het Braziliaanse Petrobras voor het eerste drijvende olie- en productieopslagplatform (FPSO) voor het grote olieveld Libra.

Olieconcern Shell deed het ook goed met een plus van 1,7 procent na bekendmaking van een verkoop van activiteiten in Azië. Staalproducent ArcelorMittal wist een koerswinst te boeken van 1,4 procent. De grootste dalers in de hoofdindex waren digitaal beveiliger Gemalto en verzekeraar NN Group met minnen tot 1,1 procent.

Syngenta

In Zürich kreeg Syngenta er 1,3 procent aan beurswaarde bij. Amerikaanse autoriteiten zijn akkoord gegaan met de overname van het Zwitserse landbouwchemiebedrijf door het Chinese ChemChina. Die megadeal met een waarde van 43 miljard dollar moet de grootste buitenlandse overname door een Chinees bedrijf ooit worden.

In Londen won huizenbouwer Bovis Homes 3,5 procent. Bovis heeft een overnamevoorstel van branchegenoot Galliford Try (plus 0,6 procent) verworpen en kondigde aan een nieuwe bestuursvoorzitter te benoemen, die in het verleden nog topman was bij Galliford.

De euro noteerde 1,0666 dollar, tegen 1,0660 dollar bij het Europese slot op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,2 procent tot 51,63 dollar. Brent werd ook 1,2 procent duurder, bij 54,81 dollar per vat.